10 Maart: NL-DOET
Er zijn vandaag van 7 geknotte wilgen de takken gesorteerd op lengte en dikte; ze zijn gesnoeid en samengebonden. Een gedeelte wordt o.a. gebruikt als tuinafscheiding, klimondersteuning voor éénjarige klimplanten zoals siererwt (lathyrus), als bloemenkrans, mandjes, en andere creatieve uitingen.
En er zijn 2 tuinbankjes geschuurd! Het was een gezellige en productieve dag.
Maart-april: Wilgenhut in de Kapeltuin bouwen.
Freek heeft ons geleerd, hoe je wilgentakken kunt gebruiken bij het bouwen van een hut. Stevige takken worden als staander gebouwd en met flexibele takken kun je tussen de staanders door een vlechtwerk maken. We moesten er goed voor zorgen, dat de eindjes netjes weggewerkt werden en het geheel stevig zou zijn.
Het moeilijkste was het maken van een knoop in een wilgentakje en het bouwen van de doorgang.
April: Aardappels poten met kinderen.
Zoals ieder jaar mogen kinderen rond deze tijd aardappels komen planten / poten. Een leuke activiteit, vooral als ze in augustus kunnen zien, wat voor een oogst die ene aardappel oplevert!
15 Mei - Zaai- en plantdag
‘IJsheiligen’ is de naam voor een aantal katholieke heiligen, van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 t/m 14 mei. Volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar, waarop nog nachtvorst kan optreden.
Voor het zaaien in de volle grond (bijv. snijbonen) en voor het planten van vorstgevoelige planten (zomergoed) wordt geadviseerd om dit na IJsheiligen te doen.
31 Mei: De leemoven wordt voor de eerste keer in het seizoen gestookt.
10 Juni: Kunstroute, waarbij de trouwkoepel wordt ingewijd.
De Kunstroute Haagse Beemden leidt door de hele Haagse Beemden en zo komen bezoekers ook in de Kapeltuin; misschien wel voor de eerste keer.
José Jonkers heeft in het kader van haar project “Trouw” een ontwerp gemaakt voor een prachtige trouwkoepel van bamboe. Zondag 10 juni tijdens de Kunstroute is de trouwkoepel ingewijd! José heeft deze koepel gemaakt met de hulp van Freek. Onder, rond en tegen de koepel werden witbloemige planten gezaaid en geplant. Een prachtig gezicht, toen het allemaal in bloei stond.
22 Juni 2018 Midzomernacht
We vieren (zo mogelijk jaarlijks) het midden van de zomer! Gezellig!
September: Aardappels rooien met kinderen. →
23 September: Oogstfeest.
Dit oogstfeest dreigde in de regen te vallen, maar de organisatie liet zich niet kisten! Met man en macht werden de omstandigheden zo aangepast, dat het uiteindelijk een geslaagd oogstfeest werd.
In de diverse kraampjes waren er tuinproducten verkrijgbaar, bijvoorbeeld gebak, soep, appels, pompoenen en kruidenproducten. Er waren hapjes, drankjes, muziek en gezelligheid!
Voor de kinderen waren ook diverse activiteiten, zoals druiven persen en zelf vuur maken.
11 November: Sint Maartenfeest
Sinds een aantal jaren wordt in de kapel van Gageldonk door de vrijwilligers van de Augustinusparochie met de kinderen het feest van St. Maarten gevierd. Dit jaar bleek de groep groter te zijn, dus dat was erg leuk.
Nadat het verhaal van Ridder Maarten was verteld, liepen ongeveer 25 kinderen met soms zelfgemaakte lampionnen een route door de wijk. Freek had 35 zakken met kaarsen in de kruidenspiraal gezet. Samen met het haardvuur was het geheel erg feeëriek. Er was voor ieder chocolademelk en eierkoek. De sfeer was heel gemoedelijk en gezellig. Top!
Op zaterdagen en tussendoor wordt er aan allerlei dingen gewerkt.
Dat kunnen de ‘gewone’ werkzaamheden zijn, zoals spitten, schoffelen, zaaien, planten, oogsten, snoeien, enz.
Het kunnen ook projectmatige werkzaamheden zijn, zoals het bouwen van de trouwkoepel, het wilgenhuisje en ‘kleine workshops’, zoals bijv. het maken van lauwerkransen, bloemstukjes en bloemenkransen met kinderen.